Svijet

Sjeverna Koreja definisala upotrebu nuklearnog oružja

Sjeverna Koreja je zvanično uvrstila pravo na primjenu preventivnih nuklearnih napada u svoj novi zakon…

Sjeverna Koreja je zvanično uvrstila pravo na primjenu preventivnih nuklearnih napada u svoj novi zakon, a lider Kim Džong Un je rekao da je nuklearni status zemlje sada “nepovratan” i da onemogućava razgovore o denuklearizaciji, javili su državni mediji te zemlje.

Potez je uslijedio u vrijeme kada se, prema navodima posmatrača, Sjeverna Koreja priprema za nastavak atomskih proba, prvi put od 2017. godine.

Sjevernokorejski parlament usvojio je novi zakon umjesto dokumenta iz 2013. godine, kada je prvi put definisan nuklearni status zemlje, navodi državna agencija KCNA.

“Najveći značaj zakona o politici u vezi sa nuklearnim naoružanjem je u tome da se povuče nepovratna linija, da ne bi moglo da bude cjenkanja o našem atomskom naoružanju”, rekao je Kim tokom govora u skupštini.

On je dodao da nikada neće predati atomsko naoružanje, čak i da zemlja bude 100 godina pod sankcijama.

Među scenarijima koji bi izazvali pokretanje nuklearnog napada je neposredna prijetnja od atomskog udara, ukoliko su ugroženi državno rukovodstvo, narod ili sam opstanak, kao i da bi se stekla prednost u ratu.

Jedan poslanik rekao je da će ovaj zakon biti snažna pravna garancija za konsolidovanje pozicije Sjeverne Koreje kao države koja posjeduje nuklearno naoružanje, te za “transparentan, konzistentan i standardan karakter” njene nuklearne politike, navodi KCNA, prenosi Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh