Svijet

Cijene energenata tjeraju Britaniju da razbije kasu

U četvrtak je nova premijerka Velike Britanije, Liz Truss iznijela planove o cijenama energenata. Procjenjuje se da bi ta akcija mogla koštati oko 172 milijarde dolara – finansiranih novim zaduživanjem.

Big Ben - Fokus.ba

“Takođe, ćemo podržati sva preduzeća, dobrotvorne organizacije i organizacije javnog sektora s njihovim troškovima energije ove zime, nudeći ekvivalentne garancije za šest mjeseci. Nakon tih šest mjeseci, pružićemo dalju podršku ranjivim sektorima kao što je ugostiteljstvo, uključujući naše lokalne pubove,” rekla je Trussova.

Trasova kaže da će plan zadržati račune domaćinstva na sadašnjem nivou oko dvije godine.

To sprječava skok od 80 posto u troškovima koji se očekivao u septembru. Obim dodatnog zaduživanja uzdrmao je finansijska tržišta.

Sterling je ponovno pao u odnosu na dolar, krećući se oko nivoa koji nisu viđeni od 1985. godine.

Opoziciona Laburistička stranka pozvala je da se te mjere finansiraju kroz iznenadni porez na komunalne usluge.

Tu su ideju ponovili i neki stanovnici Londona u četvrtak. Plan označava veliki preokret za Trussovu, prenose Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh