Svijet

Liz Tras danas službeno postaje nova britanska premijerka

Liz Tras (Truss) danas će zamijeniti Borisa Džonsona (Johnsona) na mjestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta u Škotskoj od nje zatraži da sastavi novu vladu koja bi se trebala uhvatiti u koštac s energetskom i ekonomskom krizom.

Tras je pobijedila svog stranačkog rivala Rišija Sunaka (Rishija) u glasanju članova Konzervativne stranke za vodstvo stranke, obećavši smanjenje poreza i pomoć ljudima s njihovim računima za energiju, dok se Britanija suočava s rastućom energetskom krizom.

– Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim našu veliku zemlju. Poduzet ću hrabre korake kako bismo svi prebrodili ova teška vremena, ojačali našu ekonomiju i oslobodili potencijal Ujedinjenog Kraljevstva – rekla je Tras.

Morao podnijeti ostavku

Tras će naslijediti Borisa Džonsona, koji je bio prisiljen objaviti ostavku u julu nakon višemjesečnih skandala zbog kojih je oslabila podrška njegovoj vladi, a ministri dali ostavke kako bi ga prisilili da odstupi.

Džonson će održati govor, a onda ide u Škotsku dati ostavku

Džonson će održati govor ispred Dauning Strita (Downing Streeta), a zatim otputovati u Škotsku kako bi se sastao s kraljicom Elizabetom u njezinoj rezidenciji dvorca Balmoral kako bi službeno podnio ostavku. Nakon Džonsonas kraljicom će se sastati Tras kako bi dobila mandat da sastavi vladu. Nova premijerka će se obrati građanima i zatim započeti s imenovanjima ministara svoje vlade.

Četvrti premijer

Tras će postati četvrti premijer konzervativaca u sedam godina, u vrijeme kad Britanija upada iz jedne krize u drugu. Sada postoji mogućnost duge recesije i daljnjeg rasta inflacije, koja je u srpnju dosegla dvoznamenkastu razinu.

Smjena premijera i imenovanje novog, ceremonija koja se inače odvija u Bakinghamskoj (Buckinghamskoj) palači, ovoga puta će se dogoditi u Balmoralu, gdje kraljica provodi ljeta, a zbog problema s pokretljivošću nije mogla putovati u London.

Kraljica Elizabeta, pod čijom je vladavinom bilo 14 premijera prije Trass, morala je smanjiti svoje javne nastupe posljednjih mjeseci zbog takvih problema, a također je provela noć u bolnici prošlog oktobra zbog nespecificirane bolesti.

Tras stoga mora otputovati u Balmoral kako bi postala premijerka, što je putovanje od oko 1500 km u oba smjera, umjesto uobičajenog putovanja od nekoliko stotina metra od Bakinghamske palače do Dauning strita, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh