Svijet

Kina traži od SAD-a da otkažu prodaju oružja Tajvanu

Kina je sinoć zaprijetila SAD-u da će preduzeti “kontramjere” ako ne odustanu od upravo najavljene prodaje oružja Tajvanu, rekao je portparol kineske ambasade u Washingtonu.

Kina i SAD - Reuters

“Kina će odlučno preduzeti legitimne i potrebne kontramjere s obzirom na situaciju”, rekao je portparol Liu Pengyu u saopćenju.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena objavila je ranije sinoć da prodaje oružje Tajvanu vrijedno 1,09 milijardi dolara.

State Department je naveo da se radi o raketama Harpun vazduh-more, raketama Sidewinder vazduh-vazduh, kao i, najvećim dijelom, paketu za logističku podršku tajvanskom radarskom programu nadzora.

State Department je naveo da je oprema potrebna Tajvanu da “održi dovoljnu sposobnost samoodbrane”. Administracija je sinoć obavijestila Kongres o toj prodaji.

Navedeno je da su sporazumi u skladu sa američkom politikom jedne Kine. Također je pozvan Peking da prekine “vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan i umjesto toga se uključi u ozbiljan dijalog sa Tajvanom”.

Laura Rosenberg, direktorka u Bijeloj kući zadužena za Kinu i Tajvan, rekla je kasno sinoć da dok Peking nastavlja da povećava pritisak, uključujući tu i povećano vojno vazdušno i pomorsko prisustvo oko Tajvana i dok pokušava da promijeni status quo u Tajvanskom moreuzu, SAD obezbjeđuju tom ostrvu ono što je potrebno da “zadrži svoje sposobnosti samoodbrane”.

Oštra retorika između SAD-a i Kine oko Tajvana znatno se pojačala od posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Tajvanu Nancy Pelosi prošlog mjeseca. Poslije njene posjete ostrvo je posjetilo i više predstavnika američkog Kongresa, što je Kina isto oštro osudila.

Kina polaže prava na teritoriju Tajvana, a odlučna je da je pripoji i silom, ukoliko bude potrebno, piše Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh