Svijet

Ovako Nijemci od danas trebaju štedjeti energiju

U Njemačkoj su danas na snagu stupile mjere koje za cilj imaju sniženje potrošnje energije u javnim i privatnim objektima.

Cijena el. energije - Vecernji.hr

U javnim prostorijama je od 1. rujna dozvoljeno grijanje na najviše 19 stupnjeva umjesto dosadašnjih 20. U prostorijama gdje se obavlja teški fizički rad dopuštena temperatura smanjuje se na 12 stupnjeva.

Gašenje izloga i reklama od 22 do 6 sati

Nadalje je zabranjena upotreba bojlera za toplu vodu u javnim prostorima, osim ako je to iz higijenskih razloga nužno. Od ovog pravila su izuzete bolnice te zdravstvene i socijalne ustanove.

Isto tako se zabranjuje rasvjetljavanje javnih objekata ili spomenika iz estetskih razloga s izuzetkom kratkotrajnog rasvjetljavanja u slučaju javnih priredbi.

Izlozi i svjetleće reklame moraju se gasiti u razdoblju od 22 do 6 sati, s izuzetkom reklamnih panoa u pješačkim pothodnicima.

Mjere za kućanstva

U privatnim kućanstvima je od 1. rujna zabranjeno grijanje bazena ako se za to koriste električna energija ili plin. U ugovorima za iznajmljene stanove na razdoblje od šest mjeseci ne vrijedi klauzula o minimalnoj zagrijanosti stana koju je stanodavac dužan jamčiti.

Kako bi diverzificirala opskrbu plinom, Njemačka vlada je u četvrtak najavila gradnju još jednog terminala za prekrcaj ukapljenog plina (LNG). To je peti LNG terminal čiju je gradnju njemačka vlada najavila od početka ukrajinskog rata i smanjene isporuke ruskog zemnog plina.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je kako su spremnici plina s 85 posto popunjeni više od očekivanog. Njemačka je od početka krize s isporukom plina iz Rusije sklopila nekoliko ugovora o pojačanom izvozu ukapljenog plina, između ostalog i s Katarom. prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh