Svijet

WHO: Opada broj novozaraženih koronavirusom i smrtnih ishoda

Broj novih infekcija koronavirusom i smrtnih ishoda bolesti prijavljenih na globalnom nivou nastavio je da opada skoro svugdje u svijetu, što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na današnjem brifingu opisala “poželjnim padom”.

koronavirus - Shutterstock

Zdravstvena agencija UN saopćila je da je prošle sedmice prijavljeno 4,5 miliona novih infekcija koronavirusom, što je 16 posto manje nego sedmicu prije. Broj smrtnih slučajeva je također pao i to 13 posto, te je umrlo 13.500 pacijenata. WHO je saopćila da je broj zaraženih koronavirusom opao svugdje u svijetu, dok je broj smrtnih slučajeva smanjen svugdje osim u jugoistočnoj Aziji, gdje je 15 posto veći, i u zapadnom Pacifiku.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da sa početkom zime na sjevernoj hemisferi i mogućom pojavom opasnijeg soja koronavirusa, stručnjaci očekuju rast hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Ghebreyesus je rekao da su stope vakcinacije, čak i u bogatim zemljama, i dalje preniske, napominjući da 30 posto zdravstvenih radnika i 20 posto starijih osoba još nije primilo vakcinu. prneosi “n1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh