Svijet

Ukrajina tvrdi da je probila rusku prvu liniju kod okupiranog Hersona

Ukrajinska vojska tvrdi da je probila prvu linije ruske odbrane u okupiranoj regiji Herson, javlja BBC.

Čini se da je taj napad dio dugo očekivane ofanzive koju je Kijev pokrenuo u pokušaju da ponovno zauzme jug zemlje, javlja BBC.

Slijedi nekoliko sedmica ukrajinskih napada čiji je cilj bio odsjeći tamošnje ruske snage od glavnih ruta opskrbe.

Ruska vojska nije komentarisala tvrdnju Ukrajine, ali je jedan zvaničnik rekao da je ovo “još jedna lažna”.

“Ukrajinske formacije trpe teške gubitke i na jugu i u svim drugim smjerovima”, rekao je Sergej Aksjonov, čelnik Krima – ukrajinskog južnog poluotoka koji je Rusiji nelegalno pripojen 2014.

Tvrdnje Ukrajine i Rusije nisu nezavisno provjerene.

Rusija je okupirala velike dijelove ukrajinske regije Herson od početka invazije 24. februara.

U ponedjeljak je ukrajinska operativna skupina Kahovka na jugu objavila da je jedan puk snaga koje podržava Rusija napustio svoje položaje u regiji Herson. Dodaje se da su ruski padobranci koji su bili podrška pobjegli s bojnog polja.

U međuvremenu, portparol ukrajinske vojske Natalia Humeniuk rekla je da svaka vojna operacija zahtijeva da se o njoj ne priča, pozivajući Ukrajince na strpljenje.

“Naši glavni napori bili su usmjereni na uništavanje neprijateljskih baza za skladištenje streljiva. Više od 10 takvih baza uništeno je tokom prošle sedmice”, rekla je odbvši dati više pojedinosti.

Ukrajinska vojska takođe je u ponedjeljak na Telegramu objavila da je pogodila više ciljeva u regiji, uključujući tvornicu u Berislavu i rusku vojnu stanicu kod Sjevernokrimskog kanala.

Kijevski zvaničnici tvrde da su upotrijebili raketne sisteme Himars koje je su im isporučile SAD, kako bi uništili tri mosta preko rijeke Dnjepar. Ti bi napadi, kako se navodi, odsjekli ruske snage koje su okupirale Herson od oružja i vojnih pojačanja, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh