Svijet

Plenković: Mislim da Zelenski radi odličan posao

Nikada nismo vidjeli ovakvu mobilizaciju međunarodne zajednice s ciljem odbrane teritorija jedne države, kao što sada vidimo na primjeru Ukrajine, kazao je

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na panelu na 17. strateškom forumu na Bledu (BSF) na kojem su govorili i predsjednici Islanda i Moldavije te premijeri Slovenije i Albanije.

U svom uvodnom dijelu izlaganja hrvatski premijer Andrej Plenković osvrnuo se posebno na aktuelnu situaciju u Ukrajini, ocijenivši kako je dva mjeseca prije početka ruskog napada na Ukrajinu naslutio kako se sprema loš scenarij, s obzirom na uznemirenost ukrajinskih pregovarača.

– Mislim da predsjednik Zelenski radi odličan posao. Nikada nismo vidjeli ovakvu mobilizaciju međunarodne zajednice s ciljem odbrane teritorija jedne države, kao što sada vidimo na primjeru Ukrajine. Hrvatska je isto bila žrtva srbijanske agresije, bili smo pod sankcijama, pod embargom, bilo je jako teško preživjeti. Ovo što vidimo sada je nikad viđena mobilizacija sviju; političkih, ekonomskih, financijskih, diplomatskih, vojnih i humanitarnih snaga – izjavio je Plenković.

Zaštita teritorija i ljude
– Podrška koju Ukrajina uživa međunarodno je garancija da ćemo stajati iza Ukrajine svi, koliko možemo, u skladu s mogućnostima. Moraju zaštiti svoj teritorij i ljude – dodao je.

Kazao je i da Rusija ne priznaje ukrajinski identitet, za njih su Ukrajinci mali Rusi, “proces denacifikacije” kojeg provodi Rusija je potpuna besmislica, ocijenio je hrvatski premijer te ukazao na procese radikalizacija u Moskvi, umjesto pozivanja na razum.

Hrvatska može igrati važnu regionalnu ulogu
Plenković je upozorio i na važnost energetske nezavisnosti Europske unije o ruskim fosilnim gorivima, te ponovno poručio kako Hrvatska ima kapacitete za snabdijevanje dijela Evrope plinom. Uz Jadransko-jonski plinovod, Hrvatska ima potencijal i LNG terminala na Krku.

– Hrvatska ima mogućnost, ne samo osigurati dovoljno energenata za sebe nego i odigrati važnu regionalnu energetsku ulogu – zaključio je hrvatski premijer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh