Svijet

Gutereš za puštanje ruskog đubriva i žitarica na svetsko tržište

Rusko đubrivo i poljoprivredni proizvodi moraju neometano da pristupe svetskim tržištima jer može da preti rizik od svetske prehrambene krize već sledeće godine, izjavio je u subotu u Istanbulu generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres).

Antonio Guterres - Screenshot

“Važno je da vlade i privatni sektor sarađuju kako bi ih plasirali na tržište”, rekao je Gutereš tokom posete Zajedničkom koordinacionom centru, koji nadgleda primenu sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica koji su u julu potpisali Kijev i Moskva pod okriljem UN i Turske.

Sporazum takođe garantuje da Rusija može da izvozi svoje poljoprivredne proizvode i đubriva uprkos zapadnim sankcijama.

“Ono što vidimo ovde u Istanbulu samo je najvidljiviji deo rešenja. Drugi deo sveobuhvatnog sporazuma je nesmetan pristup svetskim tržištima ruskim prehrambenim proizvodima i đubrivu, koji ne podležu sankcijama”, rekao je Gutereš, ističući da uprkos tome, izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda i dalje ima “prepreke”.

Prema njegovim rečima, bez đubriva 2022. godine, možda neće biti dovoljno hrane 2023.

“Uzimanje više hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije ključno je za smirivanje tržišta… i snižavanje cena za potrošače”, rekao je generalni sekretar UN.

Gutereš je ove nedelje posetio Ukrajinu, gde se u četvrtak u Lavovu sastao sa ukrajinskim i turskim predsednicima Volodimirom Zelenskim i Redžepom Tajipom Erdoanom, pre nego što je u petak otišao u Odesu.

Izvoz žitarica iz Ukrajine, jednog od vodećih svetskih proizvođača i izvoznika, blokiran je nekoliko meseci zbog ruske invazije, što je izazvalo strah od globalne prehrambene krize.

Istovremeno, u subotu je saopšteno da će SAD narednih nedelja kupiti oko 160.000 tona žitarica iz Ukrajine za gladne u svetu.

Izvršni direktor Svetskog programa UN za hranu Dejvid Bizli je rekao da je ta pošiljka, jedna od nekoliko koje agencija UN planira, šest puta veća od prve pošiljke ukrajinskih žitarica koju su UN organizovale od početka ruske invazije na Ukrajinu, preneo je AP.

UN procenjuju da 22 miliona ljudi u svetu gladuje i da je situacija posebno teška na Rogu Afrike.

Prvi humanitarni brod koji su UN iznajmile za prevoz ukrajinskih žitarica “Brave Commander” krenuo je iz luke Pivdenje kod Harkova na jugu Ukrajine 16. avgusta.

Brod koji iz Ukrajine u Afriku nosi oko 25.000 tona je na putu i očekuje se da krajem avgusta prispe u Džibuti, odakle će žitarice kopnom biti poslate na sever Etiopiju, rekao je Bizli.

Ovo je prva isporuka hrane u Afriku u okviru dogovora Rusije i Ukrajine o izvozu pšenice uz posredovanje UN-a.

Mesecima su borbe u Ukrajini i ruska blokada ukrajinskih luka značile da se žito proizvedeno u Ukrajini, jednom od ključnih izvoznika žitarica, gomilalo u silosima. To je podiglo globalne cene hrane i dovelo do gladi u Africi, Bliskom istoku i delovima Azije.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor o izvozu pšenice uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Prema tom sporazumu, ukrajinski brodovi koji izvoze žitarice mogu da koriste bezbedni koridor, a Rusija se složila da ih ne napada.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Rusija i Ukrajina zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice.

Svetski program UN za hranu prošle godine je od Ukrajine kupio polovinu količine žitarica potrebne da se nahrani 130 miliona gladnih u svetu, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh