Svijet

SAD doniraju Češkoj osam vojnih helikoptera

Sjedinjene Države će Češkoj besplatno dati osam vojnih helikoptera Bell, saopćila je američka ambasada u Pragu.

SAD doniraju Češkoj osam vojnih helikoptera - federalna

Česi rade ubrzano na modernizaciji svoje vojske, uključujući helikoptersku flotu, i donirali su višak materijalno-tehničkih sredstava Ukrajini.

– Pokazuje se da se naš jasan i nepokolebljiv stav od početka ruske invazije na Ukrajinu isplati – izjavila je ministrica odbrane Jana Cernochova u petak, prenosi dnevnik Hospodarske novine.

– Ne samo da smo stekli poštovanje naših saveznika zbog naših napora da pomognemo Ukrajini, već smo dobili i njihovu podršku u modernizaciji naše vojske – kazala je ona.

Helikopteri dolaze pored 12 ranije naručenih i bit će besplatni, osim troškova prijenosa i nadogradnje, objavila je američka ambasada na Twitteru u četvrtak navečer.

Transfer znači da će Češka imati 10 jurišnih helikoptera AH-1Z Viper i 10 pomoćnih helikoptera UH-1Y Venom. Prethodno naručene letjelice bi trebale stići 2023. godine, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh