Svijet

Prognoza za jesen ne obećava mnogo – možemo li očekivati padavine?

Čeka nas vrijeme toplije od prosjeka sa sušnijim uvjetima koji će se tokom jeseni nastaviti nad južnom Evropom i Sredozemljem. Jugoistok našeg kontinenta ima šanse za padavine.

Pejzaž - Agroklub.ba / Maja Celing Celić

Do meteorološke jeseni imamo nešto više od mjesec dana. Ona počinje u septembru no, pojedini faktori već sredinom ljeta mogu ukazati na to šta nas čeka u nadolazećem godišnjem dobu. Kako piše evropski meteorološki servis Severe Weather, već se može vidjeti jačanje utjecaja La Nine na jesenske vremenske uzorke na sjevernoj hemisferi.

Kako znamo, meteorološka jesen obuhvaća tri mjeseca, od septembra do novembra. Ovo je prijelazna sezona iz najtoplijeg u najhladniji dio godine zbog čega u tom razdoblju može biti vrlo dinamično.

Meteorolozi napominju da je La Nina važan igrač jer već povijesno ima velik utjecaj na jesen, a u svojoj prognozi detaljno opisuju takozvane ENSO oscilacije. Prema najnovijim analizama, anomalije globalne temperature okeana otkrivaju hladnije površinske vode od normalnih u centralnim i zapadnim ENSO regijama.

Toplije od prosjeka

Nadalje pišu kako nad većim dijelom Evrope postoji hladan signal zbog prevladavajućeg sjevernog strujanja zbog visokog pritiska u sjevernom Atlantiku. Ali, također, dodaju da vremenski obrazac u ovoj regiji nije tako direktno povezan s ENSO fazama kao u SAD i Kanadi.

Pri izradi prognoze koriste evropski ECMWF model koji se smatra najpouzdanijim te CFSv2 iz NOAA/NCEP iz SAD-a. Oba predviđaju da će Evropa imati temperature više od prosjeka u većem dijelu kontinenta. Sistem visokog pritiska trebao bi prevladati u jesen nad većim dijelom kontinenta.

Opet toplije od prosjeka

Sjeverna Evropa vjerojatno će biti pod utjecajem sistema niskog pritiska, dok će vrijeme nad britanskim otocima ovisiti o visokom pritisku u sjevernom Atlantiku.
Suša na Sredozemlju

Nad kopnom se ne očekuju velike padavinske anomalije, osim vjerovatnih sušnih uvjeta koji će se tokom jeseni nastaviti nad južnom Evropom i Sredozemljem. Skandinavija bi mogla vidjeti više padavina u jesenskoj sezoni.

Većina zapadnih i jugozapadnih Sjedinjenih Država može očekivati ​​toplije od normalnih i sušnije uvjete. No, očekuje se da će na jugoistoku biti više šanse za padavine. Iznad srednjeg zapada se očekuju više temperature i suša.

Iznad uobičajenih temperatura očekuje se i u istočnoj Kanadi, dok bi u zapadnoj te na Aljasci trebali biti normalni do hladniji uvjeti i veće šanse za raniju zimsku sezonu.

Na kraju svoje prognoze spomenuli su i polarni vrtlog koji ima utjecaja na kasnu jesen, a onda i zimu te proljeće. Iako se čini da je još daleko do toga vremena, postoje naznake da bi on mogao biti slabiji, a što posljedično može dovesti do toga da će u Evropi te SAD-u biti više hladnog zraka. No, o tome će biti više riječi u prognozi za zimu.

Ako je voditi se onom starom, rose u avgustu znače da će jesen biti lijepa, mogla bi zaista biti lijepa, a to znači i topla, sušna, što našim poljoprivrednicima sigurno neće ići na ruku, piše Agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh