Svijet

Austrija bilježi najvišu stopu inflacije u posljednjih 47 godina, povećava penzije i socijalnu pomoć

Julska stopa inflacije viša je za 0,6 posto nego junska.

Austrija - Depo.ba

Austrijska stopa inflacije nastavila je da raste, dostižući 9,3 posto u julu, i na najvišem je nivou od februara 1975. godine, saopćio je Statistički zavod Austrije u četvrtak.

Julska stopa inflacije viša je za 0,6 posto nego junska.

Statistički zavod Austrije navodi u saopćenju da su divljajuće cijene goriva, hrane i energenata glavni pokretači inflacije u julu. Posebno su cijene goriva porasle u julu za 63,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Austrijski javni emiter programa ORF javio je u četvrtak da će se penzije povećati za najmanje 5,8 posto, u svjetlu visoke inflacije.

U junu je austrijska vlada objavila paket dugoročnih mjera u borbi protiv inflacije, među kojima i povećanu socijalnu pomoć za nezaposlene i ostale ranjive grupe, prenosi Xinhua, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh