Svijet

Hrvatu zarobljenom u Ukrajini prijeti smrt

Hrvatu V.P., kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva, prijeti smrtna kazna, objavili su u ponedjeljak ruski mediji.

Hrvatu zarobljenom u Ukrajini prijeti smrt - ilustracija

Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Hrvata i još četvoricu stranih državaljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući hrvatskog državljanina, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, prenosi agencija TASS. Sva trojica uhićena su u i oko grada Mariupolja. Pozivajući se na suca, TASS navodi da bi suđenje moglo nastaviti početkom oktobra.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv svog građanina, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio čovjek, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji, prenosi Federalna.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh