Svijet

EU pozvala talibane da promijene politički kurs

Evropska unija je apelovala na talibane da promijene politiku i podrže prava žena, djevojčica i manjina, godinu dana nakon što je ovaj islamistički pokret preuzeo vlast u Afganistanu.

Tokom 12 mjeseci nakon haotičnog povlačenja SAD i njihovih saveznika, neki Afganistanci pozdravljaju bolju sigurnosnu situaciju, ali postoje problemi siromaštva, suše, neuhranjenosti i sve manje nade među ženama da će imati važnu ulogu u kreiranju budućnosti zemlje.

“Godinu dana nakon što su talibani preuzeli kontrolu u Afganistanu, humanitarna situacija se pogoršala i u porastu su opća kršenja ljudskih prava, naročito prema ženama, djevojčicama i manjinama”, naveo je šef diplomatije EU Josep Borrell na Twitteru.

Oko 25 miliona Afganistanaca sada žive u siromaštvu, što je više od polovine stanovništva. UN procjenjuju da bi oko 900.000 radnih mjesta moglo biti izgubljeno ove godine zbog ekonomske krize.

Građanske grupe i nezavisni mediji obustavljaju rad, a mnogi njihovi članovi su napustili zemlju. Misija UN-a u Afganistanu je u nedavnom izvještaju saopćila da talibani hapse novinare, aktiviste i demonstrante, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh