Svijet

Njemačka i skandinavske zemlje se ne slažu o zabrani turističkih viza za Ruse

Njemački kancelar Olaf Šolc ponovo je odbacio prijedlog nekoliko evropskih zemalja za obustavu izdavanja turističkih viza ruskim građanima širom Evropske unije.

Olaf Scholz - N1

Šolc je na marginama sastanka u Oslu s liderima nordijskih zemalja rekao da je važno “sjetiti se da su mnoge izbjeglice koje su pobjegle iz Rusije” kritičari Kremlja i da je ruski napad na Ukrajinu “rat ruskog predsjednika Vladimira Putina, a ne ruskog naroda”.

“Važno nam je da shvatimo da ima mnogo ljudi koji bježe iz Rusije jer se ne slažu sa ruskim režimom“, dodao je on, piše Anadolija.

Finska premijerka Sana Marin je, međutim, rekla da ruski građanima ne bi trebalo da bude dozvoljen ulazak u EU “sve dok ruska vojska ubija ljude u Ukrajini”.

Baltičke članice EU Litvanija i Estonija već su izdale zabranu izdavanja viza ruskim turistima i pozvale druge zemlje EU da slijede njihov primjer.

Estonska premijerka Kaja Kalas objavila je prošle sedmice na Tviteru da je “posjetiti Evropu privilegija, a ne ljudsko pravo”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh