Svijet

Populacija Hong Konga smanjuje se već drugu godinu zaredom

Vlada Hong Konga saopćila je da se stanovništvo smanjilo već drugu godinu jer su restrikcije uvedene zbog koronavirusa spriječile priliv novih radnika kao i manji broj rođene djece, ali nije spomenula egzodus stanovnika nakon gušenja prodemokratskog pokreta.

Hong Kong - Cdn.crosscast-system.com

Stanovništvo se sredinom 2022. smanjilo za 1,6 posto u odnosu na godinu ranije na 7.291.600, objavio je u četvrtak Odjel za popis i statistiku. Rečeno je da je 113.200 stanovnika napustilo Hong Kong, dok je stiglo samo 18.300 novih stanovnika.

Vlada u svojoj objavi nije dala naznake koliko je hiljada ljudi moglo otići zbog gušenja prodemokratskog pokreta ali i zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je ugrozio slobodu govora i ostavio advokate i poslovne savjetnike nesigurnim oko onoga što im je dopušteno reći klijentima, piše Reuters.

Hong Kong je proveo dvije godine pod nekim od najstrožih kontrola kada su u pitanju putovanja, oponašajući kontinentalnu Kinu.

– Vjeruje se da bi pandemija i karantin uticali na priliv talenata. Problem bi se mogao riješiti kada bi se ublažile mjere karantina i socijalnog distanciranja – stoji u saopćenju.

Mnogi od onih koji odlaze su mladi parovi i nedavno diplomirani studenti koji su ‘vrlo kritičan dio’ radne snage, rekao je Paul Yip, stručnjak za populaciju na Univerzitetu u Hong Kongu, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh