Svijet

Zapad šalje još 1,5 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini

Zapadne države danas su dogovorile još 1,5 milijardi eura pomoći Ukrajini u gotovini, opremi i obuci vojske, objavio je danski ministar obrane Morten Bodskov. Taj je iznos dogovorila skupina od 26 zemalja na konferenciji u Kopenhagenu, a bit će iskorišten za slanje postojećeg naoružanja, raketa i streljiva, povećanje proizvodnje oružja za Ukrajinu, obuku vojnika i razminiravanje područja pogođenih ratom.

Nastavit ćemo pomagati Ukrajini u njezinim vojnim potrebama – rekao je Bodskov na kraju konferencije europskih ministara obrane na kojoj se razgovaralo o dugotrajnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Ministri obrane Poljske, Slovačke i Češke signalizirali su volju da njihove države zbog Ukrajine prošire proizvodnju artiljerijskih sustava, streljiva i drugog naoružanja.

Velika Britanija, koja je Kijevu već donirala napredno naoružanje te je vodila obuku tisuća Ukrajinaca, u četvrtak je objavila da će Ukrajini dati još 300 milijuna eura vrijednu pomoć koja uključuje višecijevne raketne sustave i precizne rakete M31A1, koje mogu gađati mete udaljene do 80 kilometara.

– Predsjednik Putin mislio je da će nam do avgusta ovaj sukob dosaditi i da će međunarodna zajednica krenuti u drugom smjeru. Danas je dokazano suprotno – rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace. Ukrajina je ranije ovaj mjesec objavila da joj je stiglo teško naoružanje visoke preciznosti iz Njemačke i SAD-a,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh