Svijet

U napadu na zatvor poginulo pet osoba, pobjeglo 750 zatvorenika

Pobunjenici su pokrenuli napad na osnovu informacija da će zatvorenice povezane s njihovom grupom biti prebačene iz Benija u Butembo

zatvor u Kongu - ANF

Najmanje pet osoba, uključujući dva policajca, ubijeno je u napadu na zatvor u gradu Butembo na istoku Konga, dok je 750 zatvorenika pobjeglo, saopštili su lokalni zvaničnici, prenosi Anadolija.

Pobunjenici Savezničkih demokratskih snaga (ADF) napali su zatvor Kakwangura u srijedu rano tokom transfera zatvorenika, rekao je Anthony Mwalushay, glasnogovornik kongoanske vojske u Beniju. Tri napadača ADF-a izgorjela su u napadu, rekao je on.

Kako je kazao, pobunjenici su pokrenuli napad na osnovu informacija da će zatvorenice povezane s njihovom grupom biti prebačene iz Benija u Butembo. Gradonačelnik Butemba Mowa Baeki-Telly rekao je da se u zatvoru nalazi više od 800 zatvorenika i da ih je ostalo samo oko 50. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh