Svijet

U Istanbul doplovio još jedan brod sa ukrajinskim žitom

Brod “Rojen”, koji je pod malteškom zastavom isplovio iz luke Černomorsk natovaren sa 13.000 tona kukuruza, stigao je do obala Istanbula.

U Istanbul doplovio još jedan brod sa ukrajinskim žitom - beta

Ovo je još jedan brod koji prevozi žito u okviru sporazuma koji su 22. jula potpisali Turska, Ukrajina, Rusija i Ujedinjene nacije (UN) s ciljem obnove ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Kako prenosi Agencija Anadolija, brod “Rojen”, čije je konačno odredište Velika Britanija, biće usidren u Istanbulskom moreuzu gdje će tim sastavljen od predstavnika Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a obaviti inspekciju na brodu, nakon čega će plovilo nastaviti put.

Očekuje se da će i brod “Polarnet”, pod zastavom Turske, koji prevozi 12.000 tona žitarica, uskoro uploviti u Istandulski moreuz.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je u petak da su tri broda sa ukupno 58.000 tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovila prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu, piše beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh