Svijet

Tajvan podigao avione i uključio raketne sisteme: “U toku je mogući simulirani napad Kine”

Predstavnici vlasti u Tajpeju rekli su da su neki avioni i brodovi prešli osjetljivu “srednju liniju” u moreuzu

Tajvanske vlasti detektirale su, kako su naveli, brojne kineske avioni i ratne brodove koji učestvuju u vojnim vježbama u Tajvanskom moreuzu. Saopćili su i da je u toku mogući “simulirani napad” protiv otoka, javlja CNN.

Predstavnici vlasti u Tajpeju rekli su da su neki avioni i brodovi prešli osjetljivu “srednju liniju” u moreuzu, koji odvaja Tajvan od Kine.

– Naša vojska je uputila upozorenja, angažirala je avione i brodove i aktivirala raketne sisteme, kao odgovor na ovu situaciju – piše u saopćenju.

Kina se još nije izjasnila o cilju vojnih vježbi u subotu. Najnovija tenzija je uslijedila poslije niza vojnih vježbi koje je Kina izvela poslije posjete predsedavajuće Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nensi Pelosi u četvrtak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh