Svijet

UN: Sjeverna Koreja priprema svoj prvi nuklearni test od 2017.

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da se Sjeverna Koreja trenutno priprema provesti svoj prvi nuklearni test od 2017. godine.

Sjeverna Koreja - AFP

Građevinski radovi na podzemnom testnom postrojenju na sjeveru zemlje primijećeni su posljednjih mjeseci.

“Radovi na poligonu za nuklearna testiranja Punggye-ri utiru put dodatnim nuklearnim testovima za razvoj nuklearnog oružja”, navodi se u povjerljivom izvještaju UN-a, čiji su dijelovi bili dostupni agenciji dpa.

Satelitske snimke mjesta sugerišu da je Sjeverna Koreja popravljala svoju mrežu tunela u Punggye-riju, kao i da je obnovila objekte na toj lokaciji koji su bili srušeni 2018. tokom pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema izvještaju UN-a, koje pokriva aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci, kapacitet proizvodnje fisijskog materijala također je povećan u nuklearnom postrojenju Yongbyon u zemlji.

Promatrači su mjesecima zabrinuti da bi nakon brojnih raketnih pokusa Pjongjanga prvi sjevernokorejski nuklearni pokus u gotovo pet godina mogao biti neizbježan.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) od juna naglašava aktivnosti u Punggye-riju, gdje je Sjeverna Koreja provela šest nuklearnih pokusnih eksplozija između 2006. i 2017. godine.

Vlada u Pjongjangu podvrgnuta je strogim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh