Svijet

Kina o mogućoj posjeti Pelosi Tajvanu: SAD se otvoreno igra vatrom

Očekuje se da će predsjednica Predstavničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi posjetiti Tajvan u utorak navečer uprkos upozorenjima Kine o posljedicama

Kina je uputila oštre kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog potencijalnog putovanja predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) na Tajvan, prenosi Anadolija.

Ministar vanjskih poslova Kine Vang Ji (Wang Yi) optužio je američke političare da se “otvoreno igraju vatrom” po pitanju Tajvana i “postaju neprijatelji kineskog naroda, što nikada neće dobro završiti”.

– Neki američki političari brinu samo o svojim interesima – rekao je Vang, misleći na današnju moguću nezvaničnu posjetu Pelosi ovoj samoupravnoj ostrvskoj državi, u kojoj živi više od 24 miliona ljudi.

Očekuje se da će Pelosi posjetiti Tajvan u utorak navečer uprkos upozorenjima Kine o posljedicama.

Pelosi je u nedjelju rekla da predvodi delegaciju Kongresa u Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu kako bi razgovarali o trgovini, pandemiji COVID-19, klimatskim promjenama, sigurnosti i demokratskom upravljanju.

Ona nije potvrdila medijske izvještaje da bi mogla posjetiti Tajvan. Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je Vašington da se ne miješa u poslove Pekinga s Tajvanom, a iz Pekinga su najavili da će odgovoriti u slučaju da Pelosi posjeti Tajvan kojeg Kina smatra svojom teritorijom.

Peking vidi zvanični američki kontakt s Tajvanom kao neprihvatljivo ohrabrenje da svoju decenijama staru de facto nezavisnost učini trajnom. Pelosi, šefica jedne od tri grane američke vlasti, bila bi najviši izabrani američki zvaničnik koji je posjetio Tajvan još od bivšeg predsjednika donjeg doma Kongresa Newta Gingricha koji je to učinio 1997. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh