Svijet

Pelosi stiže na Tajvan, Kinezi digli ratne avione uz granicu: Provokativan potez

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi trebala bi u utorak navečer po lokalnom vremenu ili rano u srijedu stići na Tajvan, navode dobro obaviješteni izvori, dok je nekoliko kineskih ratnih aviona letjelo blizu centralne crte koja dijeli Tajvanski tjesnac, navodi agencija Reuters.

Nancy Pelosi - Time.com

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njen, a Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak poručile da se neće prestrašiti kineskim “zveckanjem oružjem” zbog posjete.

Osim kineskih aviona koji su u utorak ujutro letjeli blizu centralne linije osjetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je od ponedjeljka blizu neslužbene linije razdvajanja, rekao je izvor za Reuters.

Prema tom izvoru, kineski ratni brodovi i avioni dotakli su u utorak ujutro centralnu liniju tjesnaca, što je opisano kao neobičan i “vrlo provokativan” potez.

Prema istim navodima, kineski avion je u utorak ujutro više puta izveo taktičke poteze kratkog “dodirivanja” centralne linije i kruženja natrag na drugu stranu tjesnaca, dok su tajvanski avioni bili u pripravnosti u blizini.

Avioni niti jedne strane obično ne prelaze centralnu liniju.

Tajvansko ministarstvo odbrane “pojačalo” je svoj nivo borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je u utorak službena otočka centralna novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima bliskim Pelosi većina njenih planiranih sastanaka, uključujući i s predsjednicom Tsai Ing-wen, zakazana je za srijedu, te je moguće da njeno izaslanstvo stigne u Tajvan rano u srijedu.

Tajvanski list Liberty Times navodi da Pelosijino izaslanstvo treba stići u utorak navečer po lokalnom vremenu.

Nakon što je u ponedjeljak započela svoju azijsku turneju u Singapuru, Pelosi je u utorak posjetila Singapur. Njen ured najavio je i posjetu Južnoj Koreji i Japanu, ali nije spominjao posjet Tajvanu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u ponedjeljak je na redovnom dnevnom brifingu rekao da bi to bilo “grubo miješanje u unutrašnje poslove Kine” ako Pelosi posjeti Tajvan, te upozorio da “kineska Narodnooslobodilačka vojska nikada neće sjediti prekriženih ruku”.

Posjeta Pelosi, koja je druga u liniji nasljeđivanja predsjednika SAD-a i dugogodišnja kritičarka Kine, dogodit će se usred sve lošijih veza između Washingtona i Pekinga.

Pelosi predvodi izaslanstvo Kongresa u indopacifičkoj regiji u posjetu Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh