Svijet

Predsjednica države, leti jeftinim avionskim prevozom na važne sastanke po Evropi, i troši 4 dolara za ručak

Hoda žustro, nosi par bijelih patika i auru radoznalosti i živahnosti. Sve to za susret sa jednom od najeminentnijih ličnosti Evrope, Šarlom Mišelom, predsjednikom Evropskog savjeta.

Maia Sandu - buka

Prošlog mjeseca proglašena je za javnu ličnost godine u Emerging Europe. Upoznajte Maiu Sandu, 49, predsjednicu Moldavije.

Sandu, koja je na vlast došla 2020. godine, stekla je popularnost među masama zbog svog imidža koji nije bio sličan nijednom drugom predsjedniku na svijetu. Njena predsjednička kampanja bila je usmjerena na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv korupcije i oživljavanje ekonomije jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Lideri širom svijeta poznati su kao predstavnici svojih zemalja. Sa sobom nose kulturu i baštinu svojih naroda. Iako imaju globalni status, smatra se da se lideri uklapaju u određeni kalup. Liderstvo dolazi sa određenom percepcijom moći, odnosno iskazivanjem političke snage i bravure, piše Economic Times.

Svjetske vođe prate eminentni muškarci i žene i uživaju u luksuzu koji im se daje sa njihove pozicije moći. Uzimajući u obzir velike ideje koje okružuju svjetske lidere, Sandu nudi oštar kontrast. Objave na društvenim mrežama dokaz su njenog jedinstvenog i skromnog stava.

Nedavna objava na LinkedIn-u koja je postala viralna govori o skromnim načinima na koje Sandu vodi svoj rutinski život kao predsjednica Moldavije. Prikazao je kako Sandu, koji se često susreće s predsjednicima i drugim čvrstim liderima, ne putuje na posao predsjedničkim avionom ili privatnim avionom pa čak ni aviokompanijom poslovne klase. Prema objavi, Sandu koristi Wizz Air, jeftinog avioprijevoznika koji nudi sendvič koji košta oko 4 dolara.

“Ovo je Maia Sandu, predsjednica Moldavije. Naša predsednica. Vjerovatno drugi najbolji predsjednik u Evropi (nakon Zelenskog). Danas je odletjela u Brisel kako bi se sastala sa Makronom i drugim velikim ljudima. Ona nema predsjednički avion, niti ide privatnim avionom. Čak ni biznis klasom redovnom avio kompanijom. U stvari, ona uzima Wizz Air, lowcoster, koji će joj ponuditi sendvič od 3 eura za ručak. Gotovina ili kartica”, stoji u objavi.

Objava koju je podijelio ukrajinski poduzetnik, Vasile Tofan, dalje je pojašnjavala da objava nije bila foto-op koja bi privukla pažnju. Tofan je u svom postu rekao da je predsjednica Sandu uvijek bila štedljiva s novcem poreskih obveznika i da se kreće bez puno publiciteta. Rekao je da je Sandu, koja je diplomirala na Univerzitetu Harvard, visokog integriteta i da je konstantno dobra u svom poslu. Tofan je završio svoje objave rekavši da je Moldavija u sposobnim rukama Sandu.

Da ne bude sumnje, nije vrijeme za izbore, niti neka podmukla, populistička foto-op, jer je uvijek bila vrlo štedljiva sa novcem poreskih obveznika i propuštenom ekonomijom, bez puno publiciteta. Takođe, ona je visokog integriteta, dobra u svom poslu i diplomirala je na Univerzitetu Harvard. U dobrim smo rukama”, zaključio je, prenosi Buka.

Izvor ECONOMIC TIMES


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh