Svijet

Poziv papi Franji da zaustavi odluku Schmidta

Instituta za istraživanje genocida Kanada uputio je poziv papi Franji, koji se nalazi u posjeti Kanadi, da svojim uticajem “zaustavi odluku” visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koja će “trajno napraviti destabilizaciju Bosne i Hercegovine i Evrope”.

“Podržavamo vaše značajno izvinjenje za domorodačkom narodu Kanade za genocid koga je počnila Rimokatolička crkva, koje se čekalo više od 50 godina. To je bitan historijski korak ne samo za Kanadu, već za svijet. Historijski dan za borce za istinu, pravdu, kulturu sjećanja. Vaše izvinjenje zbog kršćanske podrške kolonizatorskom mentalitetu tog vremena, a što je kanadska Komisija za istinu i pomirenje potpuno ispravno nazvala kulturnim genocidom, važan je korak za bolji svijet”, naveli su iz IGK-a.

Dodali su kako je osnovni razlog pisanja “zabrinutost za našu Bosnu i Hercegovinu”.

“Mi, preživjele žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, koji živimo u Kanadi, duboko suosjećamo sa članovima Prve Nacije, Metisa i Inuita u Kanadi, koji su bili žrtve kulturnog genocida, kojima nije bilo dozvoljeno ni da govore svojim maternjim jezicima. Mi dobro znamo šta znači takvi zločini.

Vođeni vašom moralno snažnom rečenicom izgovorenom prilikom vaše posjete Bosni i Hercegovini, kada ste rekli da Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju posebni značaj za cijeli svijet i da pokazuju da različiti mogu živjeti zajedno u suradnji, molimo vas da vašim moralnim autoritetom dignete vaš glas protiv sadašnjih izuzetno opasnih tendencija od strane pojedinih međunarodnih faktora, a čiji je cilj etnička podjela Bosne i Hercegovine”, poručili su iz IGK-a.

Iz Instituta su kazali da su zabrinuti najavama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da će nametnuti “antidemokratski i antievropski Izborni zakon u Bosni i Hercegovini i tražimo od vas da javno osudite takvo djelovanje visokog predstavnika koji napadno hoće podjeliti bosanskohercegovačko državno i društveno tkivo”.

“Uvođenjem najavljenog diskriminatorskog Izbornog zakona gospodin Schmidt bi trajno podijelio Bosnu i Hercegovinu na etničke teritorije i stvorio preduslove za daljnju destabilizaciju cijele Evrope, što je u potpunoj suprotnosti sa vašom vizijom Bosne i Hercegovine. Takvom odlukom bi se favorizovala stranka čiji su predhodnici izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koji su osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat protiv Bosne i Hercegovine tokom agresije na BiH 1992.-1995.

Molimo vas da to zaustavite jer ovakva odluka će trajno napraviti destabilizaciju Bosne i Hercegovine i Evrope. Time bi demokratija i Evropske vrijednosti izgubili bitku.Time bi i vaša vizija Bosne i Hercegovine bila dovedena u pitanje”, stoji na kraju pisma papi Franji koje je uputio Institut za istraživanje genocida Kanada. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh