Svijet

Papa ide u Kanadu tražiti oprost domorodaca koje je brutalno zlostavljala Crkva

Papa Franjo odlazi u nedjelju u historijsku šestodnevnu posjetu Kanadi i očekuje se da će zatražiti oprost od domorodaca koji su preživjeli zlostavljanja u bivšim internatima pod vodstvom Katoličke crkve.

papa Franjo - Twitter

“Pokorničko hodočašće”, kako ga naziva Papa, smatra se važnim korakom u rješavanju globalnog skandala svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece i desetljeća zataškavanja.

Kanadske domorodačke zajednice dugo su to čekale.

Papa Franjo započet će svoje 37. međunarodno putovanje u Edmontonu u zapadnoj pokrajini Alberti. Potom odlazi u Quebec, a zatim u Iqaluit, najsjeverniji kanadski grad.

Planira ponoviti ispriku koju je uputio kanadskim izaslanstvima u posjetu Vatikanu u travnju. Tada je rekao da se nada da će isprika “doprinijeti već započetom putu ozdravljenja i pomirenja”.

Otkriće stotina ostataka domorodačke djece u neoznačenim grobovima na prostorima državnih škola koje je vodila Katolička crkva, natjeralo je Kanadu da se suoči sa svojom neuspješnom politikom prisilne asimilacije.

Na sličan je način istaknuta uloga Crkve u onome što je nacionalna komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

Otprilike 150.000 djece Prvih naroda, Metisa i Inuita pohađalo je 139 rezidencijalnih škola od kasnih 1800-ih do 1990-ih. Ondje su proveli mjesece ili godine izolirani od svojih obitelji, jezika i kulture.

Mnoge su fizički i seksualno zlostavljali ravnatelji i učitelji.

Vjeruje se da ih je tisuće umrlo od bolesti, pothranjenosti ili zanemarivanja. Više od 1300 neobilježenih grobova otkriveno je od svibnja 2021. na prostorima nekadašnjih škola.

“Godine traume”

Papa Franjo počinje svoje putovanje u ponedjeljak u gradu Maskwacis, oko 100 kilometara južno od Edmontona, domu jedne od najvećih kanadskih rezidencijalnih škola.

Obratit će se očekivanoj gomili od 15.000 ljudi, a među njima će biti bivši učenici iz cijele Kanade.

Iako su neki izrazili oduševljenje spremnošću Pape Franje da ih upozna, drugi se pitaju može li njegov kratki posjet iscijeliti rane.

“Puno ljudi bit će razočarano vremenom koje im je dano jer su to godine i godine traume”, rekao je Randy Ermineskin, poglavar Ermineskin Cree Nationa, na konferenciji za medije u lipnju.

“Zato što će se on ispričati pa otići, a ti si ostavljen na cjedilu. Ko će paziti na te pojedince?”, dodao je.

Duhovni vođa 1,3 milijarde katolika u svijetu u utorak će predvoditi misu na stadionu sa 60.000 sjedećih mjesta u Edmontonu prije nego što se uputi na sjeverozapad prema Lac Sainte Anneu.

U Quebecu će se sastati s premijerom Justinom Trudeauom i voditi misu u bazilici Sainte-Anne-de-Beaupre, nacionalnom svetištu koje svake godine privuče više od milion hodočasnika.

Papa će u petak otići u Iqaluit, dom najvećeg broja Inuita u zemlji. Ondje će se susresti s bivšim učenicima rezidencijalne škole prije povratka u Rim.

Povratak artefakata?

Ostaje za vidjeti hoće li Papa, u znak dobre volje, vratiti autohtone artefakte koji se drže u Vatikanskim muzejima.

Domorodačke skupine smatraju da se ti kulturno vrijedni predmeti trebaju vratiti njihovim zajednicama unatoč tvrdnjama Vatikana da su ti artefakti poklonjeni papama u prošlosti.

Franjo će na svom putovanju prijeći 20.000 kilometara unatoč bolovima u desnom koljenu zbog kojih se posljednjih mjeseci oslanja na štap ili invalidska kolica.

Vatikan je u lipnju na neodređeno vrijeme odgodio planiran posjet Africi u srpnju.

Franjo je drugi Papa u posjetu Kanadi nakon pape Ivana Pavla II. koji je posjetio Kanadu tri puta – 1984., 1987. i 2002., piše Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh