Svijet

Njemačka odbila uvođenje obaveznog vojnog roka

Trenutno nema dovoljno programa obuke i sredstava da bi svi oni koji žele služiti u njemačkim oružanim snagama imali za to priliku.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) odbila je mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka za vrijeme javne sesije pitanja i odgovora u Minhenu.

Ona je rekla da vojni rok nema smisla u sigurnosnim pitanjima, pogotovo ne u situaciji kada veliki broj ljudi, mlađih, ali i starijih, kaže da se želi prijaviti.

Napomenula je da, kako stvari stoje, trenutno nema dovoljno programa obuke i sredstava da bi svi oni koji žele služiti u njemačkim oružanim snagama imali za to priliku.

Berbok je to rekla na kraju “turneje slušanja” koju je ministrica vanjskih poslova poduzela kako bi od njemačkih građana čula koja ih sigurnosna pitanja zabrinjavaju. Turneja se podudara s pripremom prve sveobuhvatne strategije nacionalne sigurnosti koju za njemačku vladu radi Ministarstvo vanjskih poslova, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh