Svijet

Saudijska Arabija: Nastavit ćemo jačanje odnosa sa SAD-om i Kinom

SAD su naravno naš partner broj jedan kada su u pitanju sigurnost i politička koordinacija, kazao je al-Jubeir.

Adel al-Jubeir - agencije

Saudijska Arabija najavila je da će nastaviti jačati svoje partnerstvo i sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i s Kinom, tokom posjete Džo Bajdena (Joea Bidena).

– Mi gradimo mostove s ljudima. Ne vidimo da jedno isključuje drugo – rekao je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir u intervjuu za mrežu CNBC u subotu.

Najveći trgovinski partner

Prema njegovim riječima, Kina je najveći trgovinski partner ove zemlje, veliko tržište za energiju i veliko tržište u budućnosti, kao i veliki investitor u Saudijskoj Arabiji.

– SAD su naravno naš partner broj jedan kada su u pitanju sigurnost i politička koordinacija, kao i ulaganja i trgovina između dviju zemalja – rekao je al-Jubeir.

Pokvarile tenzije

Bajden je u petak stigao u Saudijsku Arabiju tokom regionalne turneje u okviru koje je posjetio Izrael i Zapadnu obalu. Ove posjete smatraju se pokušajem da se utvrdi američko liderstvo na Bliskom istoku u odnosu na Rusiju i Kinu.

Američko-saudijske odnose pokvarile su tenzije od kada je Biden prošle godine preuzeo dužnost, ali posljednjih mjeseci američki predsjednik je nastojao ojačati veze svoje zemlje sa Saudijskom Arabijom tokom rata u Ukrajini, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh