Svijet

Orban: Sankcije Rusiji štete Europi, a koriste Kini

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su sankcije usmjerene protiv Rusije naštetile Europi, ali da koriste Kini, piše ruska prorežimska agencija TASS.

U razgovoru za radiopostaju Kossuth šef mađarske vlade rekao je da sankcije Rusiji nisu postigle svoj cilj jer nisu pomogle u rješavanju situacije u Ukrajini.

“Europa pati”

“Kina pobjeđuje, SAD ne gubi, a Europa pati”, komentirao je Orban sankcije Rusiji. Kina je zbog sankcija dobila više ruske robe po sniženim cijenama.

“Europska politika je sama sebi pucala u pluća, a ne u nogu, pa se sada guši zbog nestašice energenata. Neće biti plina u nekim zemljama, dok će druge zemlje imati plina, ali će biti vrlo skup”, komentirao je Orban ekonomsku situaciju u Europi.

Mađarske vlasti ranije su najavile planove za povećanje domaće proizvodnje plina, povećanje uvoza plina, uvođenje privremene zabrane izvoza određenih energenata, povećanje proizvodnje ugljena i produljenje životnog vijeka nuklearne elektrane Paks, izgrađene na sovjetskoj tehnologiji koja radi na rusko nuklearno gorivo, piše TASS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh