Svijet

Liz Truss danas se kandidira za britansku premijerku

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss objavit će danas svoju kandidaturu za novu britansku premijerku u sve žešćoj utrci da zamijeni Borisa Johnsona te uz obećanje da će donijeti teške odluke i pokrenuti ekonomski rast.

Liz Truss - Twitter via Getty Images)

Truss je bila treća u prvom krugu glasanja među konzervativnim zastupnicima u srijedu, u kojem je najviše glasova odnio bivši ministar financija Rishi Sunak.

U srijedu je održan prvi krug takmičenja osmero kandidata za nasljednika Borisa Johnsona na čelnom mjestu konzervativne stranke i dužnosti premijera, pri čemu je najviše glasova, 88, dobio Sunak.

Tim krugom broj kandidata sveden je na šest i oni će se u četvrtak suočiti u drugom krugu glasanja, kada će biti eliminiran kandidat s najmanje glasova.

Rezultat će se znati 5. septembra.

Sljedeći krugovi organizirat će se sve dok se ne iskristalizira dvoje finalista.

“Spremna sam biti premijerka od prvog dana. Mogu voditi, donositi teške odluke i biti dorasla trenutku”, reći će Truss na početku svoje službene kampanje, prema izvacima koje je njezin tim objavio unaprijed.

“Imam plan Britaniju učiniti ekonomijom visokog rasta”, dodat će, piše Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh