Svijet

Zbog nedostatka uposlenika koferi na njemačkim aerodromima se gomilaju

Osim manjka uposlenika, kao jedan od razloga uprava aerodroma u Frankfurtu navodi i veliki broj kašnjenja letova

Zbog nedostatka uposlenika, na njemačkim aerodromima gomila se prtljag koji nije izručen vlasnicima, prenose njemački mediji.

Samo na aerodromu u Minhenu je, kako navodi agencija DPA, deponovano nekoliko hiljada komada prtljaga koji je izgubljen na putu do vlasnika. I na najvećem njemačkom aerodromu u Frankfurtu broj kofera koji nisu izručeni vlasnicima dostigao je nekoliko hiljada, prenosi Hina.

Osim manjka uposlenika, kao jedan od razloga uprava aerodroma u Frankfurtu navodi i veliki broj kašnjenja letova. Lufthansa, kojoj aerodrom u Frankfurtu služi kao baza, ukinula je dodatne letove sve dok se situacija s nagomilanim koferima ne normalizuje.Aerodrom u Diseldorfu, treći po veličini u Njemačkoj, nije u stanju da proijceni broj izgubljenih kofera koji se nalaze u njihovim skladištima, pa upućuju na avio-kompanije koje vode statistike o izgubljenom prtljagu.

Slična je situacija i s manjim aerodromima, poput onih u Hamburgu, Hanoveru ili Štutgartu, koji rade na granici svojih kapaciteta.

Čekanje satima
U međuvremenu se kritika zbog haotičnog stanja na njemačkim aerodromima, u kojima se satima čeka na predaju prtljaga i na sigurnosne preglede, sa avio-kompanija i uprava aerodroma djelimično usmjerila i na saveznu vladu.

– Situacija na našim aerodromima je davno bila predvidiva. Zašto vladi treba pet nedjelja za izdavanje specijalnih dozvola za uvoz radnika iz Turske – pitala je portparolka opozicione demohrišćanske Unije CDU/CSU Anja Karliček.

Ignorisala upozorenja
Ona kaže da su nadležna ministarstva sedmicama ignorisala upozorenja turističke branše i sindikata zaposlenih u vazdušnom saobraćaju.

Ministar saobraćaja Volker Fising je odbacio kritike i rekao da je vlada u roku od nekoliko dana reagovala na zahtjeve turističkih organizacija za izdavanje privremenih dozvola za uvoz radnika iz Turske, koji bi ublažili drastičan nedostatak radne snage na njemačkim aerodromima,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh