Svijet

WHO nastavlja tretirati ​​epidemiju COVID-19 kao “globalnu hitnu situaciju”

Slučajevi zaraze COVID-19 na globalnom nivou u porastu već četiri sedmice zaredom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučila je nastaviti tretirati epidemiju COVID-19 kao “globalnu hitnu situaciju”, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju WHO-a objavljeno je da se Odbor za hitna pitanja sastao 8. jula kako bi raspravljao o COVID-19, te kako je na sjednici usvojeno da se epidemija nastaviti tretirati kao “globalna hitna situacija”.

“Zabrinut sam zbog izazova koje sve veći trend smrti od COVID-19 predstavlja za zdravstvene sisteme i zdravstvene radnike”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, na konferenciji za novinare u Ženevi.

Naglasio je da podvarijante BA.4 i BA.5 varijante Omicron i dalje izazivaju porast broja slučajeva zaraze u cijelom svijetu.

Ističući da su slučajevi zaraze COVID-19 na globalnom nivou u porastu već četiri sedmice zaredom, Ghebreyesus je pozvao zemlje članice WHO-a da nastave koristiti testiranje, sekvenciranje genoma i vakcinu, koji su među alatima za borbu protiv COVID-19.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh