Svijet

Trideset članica NATO-a potpisalo pristupni protokol za Finsku i Švedsku

Trideset NATO saveznica potpisalo je pristupni protokol za Švedsku i Finsku u utorak, u prvom koraku uoči parlamentarnog odobrenja njihove molbe za članstvom u zapadnom vojnom savezu.

NATO - Nezavisne.com

Današnji potez dodatno je ojačao rusku stratešku izolaciju nakon njene invazije na susjednu Ukrajinu u februaru i vojnog sukoba koji je izbio otada.

– Ovo je uistinu istorijski momenat za Finsku, za Švedsku i za NATO – izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, prenosi Fena.

Trideset ambasadora i stalnih predstavnika zvanično su odobrili odluke s prošlosedmičnog samita NATO-a na kome je alijansa donijela istorijsku odluku da pozove ruskog susjeda Finsku i skandinavskog partnera Švedsku da se pridruže vojnom klubu, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh