Svijet

Odgovor Rusiji: SAD pojačavaju vojno prisustvo u Evropi, a NATO ojačava svoj istočni blok

Mi to zaista mislimo kada kažemo da je napad na jednog napad na sve, poručio je Bajden

Džo Bajden - Nezavisne

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obećao je više američkih vojnika, ratnih aviona i ratnih brodova za Evropu dok je NATO pristao na najveće jačanje svojih sredstava odvraćanja od Hladnog rata kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Bajdenova predanost na samitu u Madridu “da brani svaki centimetar savezničkog teritorija” došla je kada je vojni savez pod vodstvom SAD također pokrenuo novi plan za jačanje baltičkih država i Poljske protiv svakog budućeg ruskog napada.

SAD također povećavaju broj od 100.000 vojnika koji su već u Evropi te slanjem više ratnih brodova u Španiju, aviona u Veliku Britaniju i već postavljenog oružja na Baltik te vojnika u Rumuniju. Više njemačkih, britanskih i drugih savezničkih trupa koje trebaju biti u pripravnosti da se rasporede na istoku Evrope, piše Reuters,piše Avaz

– Mi to zaista mislimo kada kažemo da je napad na jednog napad na sve – poručio je Bajden.

Inače, premijer Italije Mario Dragi (Draghi) umanjio je prijetnju kratkoročnom oružanom konfrontacijom između NATO saveza i Rusije, navodeći kako “moramo biti spremni, ali da ne postoji rizik od vojne eskalacije”.

Baltik je prvobitno tražio stalne baze NATO-a i čak desetostruko povećanje prisustva NATO trupa sa oko 5.000 multinacionalnih vojnika prije invazije na Ukrajinu, kao i dodavanje vazdušne i pomorske odbrane.

Ono što je NATO dogovorio jučer nije u skladu s tim, ali to znači više savezničkih trupa u Estoniji, Latviji i Litvaniji, te više opreme, oružja i municije koje se šalju u regiju i uspostavljanje sistema brzih pojačanja. Lideri NATO-a složili su se da krenu ka stavljanju više od 300.000 vojnika u veću pripravnost.

Podsjetimo, NATO savez se u prošlosti oslanjao na mnogo manje vojnika, oko 40.000 koji su bili u pripravnosti da odgovore na bilo koji ruski napad ili druge krize.

– Rat predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine srušio je mir u Evropi i stvorio najveću sigurnosnu krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata. NATO je odgovorio snagom i jedinstvom – izjavio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, prenosi Reuters.

State Department je prenio snažnu poruku američkog predsjednika Džoa Bajdena s NATO samita u Madridu.

– Šaljemo nepogrešivu poruku. NATO je snažan, ujedinjen – poručio je Bajden


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh