Svijet

NATO zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže savezu

Vijest o pozivu dvjema nordijskim zemljama objavljeno je u sklopu deklaracije sa samita u Madridu nakon sastanka šefova država i vlada NATO-a

Sjevernoatlanski savez (NATO) u srijedu je zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vijest o pozivu dvjema nordijskim zemljama objavljeno je u sklopu deklaracije sa samita u Madridu nakon sastanka šefova država i vlada NATO-a.

“Danas smo odlučili da pozovemo Finsku i Švedsku da postanu članice NATO-a i dogovorili se da potpišemo Protokole o pristupanju. U svakom pristupanju Alijansi, od vitalne je važnosti da se na odgovarajući način riješe legitimni sigurnosni problemi svih saveznika”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji članica NATO-a.

Članice NATO-a su takođe pozdravile postignut sporazum između Turkiye, Finske i Švedske o njihovom procesu pristupanja vojnom savezu.

“Pristupanje Finske i Švedske učiniće ih sigurnijim, NATO jačim, a evroatlantski prostor sigurnijim“, navodi se u deklaraciji.

Alijansa je takođe usvojila novi Strateški koncept koji reafirmiše odgovornost osiguravanja njene kolektivne odbrane.

Rusija je opisana kao “najznačajnija i najdirektnija prijetnja” sigurnosti, miru i stabilnosti saveznika u euroatlantskom području.

NATO se odlučio za pojačan paket podrške Ukrajini, ubrzavajući isporuku nesmrtonosne odbrambene opreme i modernizaciju odbrambenog sektora te države.

Saveznici su prepoznali da se suočavaju sa “sistemskom konkurencijom” zemalja, uključujući Kinu, koje osporavaju “interese i sigurnost alijanse, nastoje potkopati međunarodni poredak zasnovan na pravilima”.

NATO je odlučio uspostaviti odbrambeni inovacijski akcelerator kako bi ojačao tehnološku prednost alijanse.

Takođe je postavljen cilj da NATO političke, vojne strukture i objekti značajno smanje emisije gasova staklene bašte uz održavanje operativne, vojne i isplativosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh