Svijet

STOLTENBERG PRIZNAO: Evo od kada se NATO sprema za konfrontaciju sa Rusijom

Evo šta je još do sada dogovoreno u krugovima Alijanse

NATO je odavno počeo da se priprema za konfrontaciju sa Rusijom, još 2014. godine, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare posle drugog dana samita Alijanse u Madridu.

– NATO se za to pripremao dugo, a ne da smo 24. februara shvatili da je Rusija opasna. Realnost je da smo se za to pripremali od 2014. godine. Stoga smo povećali naše vojno prisustvo na istoku Alijanse i NATO je počela da ulaže više novca za odbranu – istakao je Stoltenberg.

On je dodao da je NATO za sada dogovorio samo šemu za stvaranje Snaga za reagovanje od 300 hiljada vojnika, koje zemlje Alijanse tek treba da popune.

– Dogovorili smo se o novom modelu i strukturi NATO-a, njegovom okviru i principima. A zatim će saveznici morati da daju svoj doprinos ovom modelu – konstatovao je on.

Prema njegovim rečima, većina snaga biće “domaće”, kao i da je planirano da se to uradi sledeće godine.

Ranije je generalni sekretar NATO-a saopštio da Alijansa planira da ojača borbene grupe na svojim istočnim granicama, kao i da poveća brojnost Snaga za brzo reagovanje sa sadašnjih 40 na više od 300 hiljada.

Samit NATO-a održava se u Madridu od 28. do 30. juna. Alijansa je izradila i usvojila novi Strateški koncept, uzimajući u obzir aktuelna dešavanja na međunarodnoj sceni i strateške perspektive razvoja organizacije.

Rusija se u njemu naziva “najznačajnijom pretnjom”.

Više o dešavanjima u Ukrajini pročitajte OVDE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh