Svijet

Evropska država daće jednokratno i do 1000 eura svojim građanima!

Građani Austrije jednokratno će jednokratno dobiti nekoliko stotina eura pomoći zbog inflacije.

Oni koji imaju niska primanja i nezaposleni dobit će po 300 eura, a potom će svi stanovnici dobiti po 500 eura. Bit će uplaćeno i po 250 eura za svako dijete.

Ukupan paket pomoći građanima vrijedi šest milijardi eura. Osim toga, do 2026. godine planirane su porezne olakšice u iznosu od 22 milijarde eura.

Inflacija u eurozoni iznosi rekordnih 8,1 posto, a što je posljedica agresije Rusije na Ukrajinu i pandemija koronavirusa.

I ostale evropske države poduzimaju mjere protiv inflacije. Među njima je Njemačka koja se odlučila da mjesečna karta za javni prijevoz košta devet eura.

Vlada Francuske je odredila da gornja stopa poskupljenja energije bude četiri posto. Belgija je odlučila da PDV na energente do septembra bude šest posto, umjesto dosadašnjih 21 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh