Svijet

U prikolici kamiona u Teksasu nađeno mrtvo 46 migranata

Ukupno 46 migranata pronađeno je mrtvo u ponedjeljak u prikolici tegljača u San Antoniju u Teksasu, u jednom od dosad najsmrtonosnijih incidenata u krijumčarenju ljudi duž američko-meksičke granice, izvijestile su tamošnje vlasti.

migranti - Reuters

Vatrogasna služba San Antonija priopćila je da je još 16 osoba pronađenih u prikolici prevezeno u bolnicu zbog toplinskog udara i iscrpljenosti, uključujući četvero maloljetnika.

Vlasti su navele i da su tri osobe u pritvoru nakon incidenta.

Kamion s migrantima pronađen je pokraj željezničke pruge u udaljenom području na južnoj periferiji grada.

Temperatura u San Antoniju, koji se nalazi oko 250 kilometara od meksičke granice, narasla je u ponedjeljak na visokih 39,4 stupnja Celzijusa, uz visoku vlažnost zraka.

U povodu tragedije meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard na twitteru je gušenje migranata u kamionu nazvao “tragedijom u Teksasu” a krivnju za smrt svalio na Bidenovu politiku rekavši da ona “pokazuje smrtonosne posljedice njegova odbijanja da provede zakon”.

Napisao je i da su predstavnici meksičkog konzulata na putu na mjesto događaja, iako nacionalnosti žrtava još nisu potvrđene.

Posljednjih mjeseci zabilježen je rekordan broj prijelaza migranata na američko-meksičkoj granici, što je izazvalo kritike na račun useljeničke politike američkog predsjednika Joea Bidena.

U julu 2017. deset migranata je umrlo nakon što su prevezeni u traktorskoj prikolici koju je policija San Antonija otkrila na parkiralištu Wal-Marta. Vozač je osuđen iduće godine na doživotni zatvor zbog svoje uloge u operaciji krijumčarenja. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh