Svijet

KANADSKI PREMIJER POSLAO PORUKU AMERIKANKAMA: AKO ŽELITE POBACITI, DOĐITE KOD NAS

Kanadski premijer Justin Trudeau naglasio je kako će njegova zemlja nastaviti dopuštati ženama iz SAD-a pobačaje u Kanadi.

Trudeau je odluku suda nazvao strašnom i izrazio zabrinutost da bi presuda jednog dana mogla dopustiti ukidanje pravne zaštite za homoseksualne odnose, uključujući pravo istospolnih parova na brak, prenosi Washington Post.

Znamo da je ovo iznimno zastrašujuće i obeshrabrujuće vrijeme za toliko žena. Žene su se generacijama borile za više prava u SAD-u i sada vide ovaj neuspjeh. Sada brinu da ne izgube i druga prava. Ovo je podsjetnik na to kako moramo biti nedvosmisleni u odbrani ljudskih prava, ne uzimati ništa zdravo za gotovo, ostati na oprezu i uvijek se zalagati za prava žena, za LBGT prava, za prava ljudi koji su obespravljeni i marginalizirani – rekao je Trudeau na konferenciji za novinare u Kigaliju, u Ruandi, na sastanku šefova vlada Commonwealtha. prneosi “Hayat“.

Trudeau nije izravno odgovorio na pitanje hoće li njegova vlada pomoći američkim državljankama koje traže pobačaj u Kanadi. Ali je rekao da će Amerikanke koje se nađu u Kanadi i imati kanadskom zdravstvenom sistemu te da će moći napraviti abortus.

Ali, troškovi i posjedovanje kanadskog pasoša čine tu mogućnost preskupom za neke žene iz SAD-a. Odluka suda dovest će vjerovatno do zabrane pobačaja u polovici država u SAD-u. Trudeau je obećao da će se nastaviti zalagati za ženska prava u SAD-u i drugdje.

U Kanadi smo se obavezali osigurati da svaka žena ima potpun, siguran zakonski pristup nizu usluga s područja seksualnog zdravlja i reproduktivnosti, uključujući sigurne i legalne pobačaje – izjavio je kanadski premijer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh