Region

NIJEMCI UPOZORAVAJU NA PORAST CIJENA U HRVATSKOJ: RUČAK ZA ČETVEROČLANU PORODICU 93 EURA

Bavarski javni servis BR objavio je tekst u kojem upozorava svoje čitatelje na to da cijene u Hrvatskoj rastu.

Hrvatska - Lotos Travel

Inflacija raste i rat bjesni u Ukrajini, no čini se da to ne umanjuje želju Nijemaca da putuju nakon dvije godine korone”, navodi se na početku teksta koji se bavi Hrvatskom kao jednom od omiljenih destinacija njemačkih turista.

BR navodi da, prema službenim podacima, inflacija u Hrvatskoj iznosi gotovo deset posto.

Ali ako pogledate svakodnevne artikle u supermarketima, poskupljenja će vjerovatno biti znatno veća. Čini se da su u nekim slučajevima cijene ostale iste, ali je pakiranje postalo manje”, navodi se.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene hrane i bezalkoholnih pića u maju 2022. porasle su za 15.2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše BR. prneosi “Hayat“.

Ogroman rast cijena u ugostiteljstvu

Ogroman rast cijena primjetan je i u ugostiteljstvu. Primjerice, prije pandemije korone, pivo u pivnici u glavnom hrvatskom gradu Zagrebu koštalo je dvanaest kuna, odnosno oko 1.60 eura. Za tamošnje pivo sada morate platiti 19 kuna, što je protuvrijednost nešto više od 2.50 eura”, navodi se.

Poskupljenja se još više osjete na jadranskoj obali.

Na mjestima i otocima popularnim kod turista, poput Splita, Dubrovnika ili Rovinja, cijene su znatno veće. Ručak za četveročlanu porodicu može koštati 700 kuna i više, što je u protuvrijednosti oko 93 eura. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, porasle su i cijene hotela. Bili su skuplji više od dvanaest posto ovog svibnja u odnosu na maj 2021. godine”, piše BR.

Poskupljenje avionskih karata

Osim toga, cijene zračnog prevoza rastu.

Zračni putnici moraju se pripremiti za poskupljenje karata ljeti zbog povećanih troškova goriva kao posljedice rata u Ukrajini. Avionske grupe Lufthansa i Air France-KLM već su to isticale u maju, piše BR.
Moramo prenijeti rastuće troškove na naše klijente”, citiraju finansijskog direktora Lufthanse Remca Steenbergena.

Ipak, BR na kraju zaključuje da će od sljedeće godine njemačkim turistima biti lakše u Hrvatskoj jer neće morati mijenjati eure u kune, piše BR. p


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh