Svijet

Hiljade demonstranata na ulicama Londona traže povećanja plaća

Računi za energiju buše krovove, sve je skuplje staviti hranu na sto

protesti u Londonu - Twitter

Nekoliko hiljada građana Londona protestiralo je danas na ulicama tog grada, tražeći povećanje plaća u jeku sve veće inflacije rasta cijena u Velikoj Britaniji.

Protest je organizirala Unija sindikata (TUC), a demonstranti su šetali ulicama u centru Londona i došli ispred parlamenta Velike Britanije. Na toj ruti su zastali i ispred ureda britanskog premijera.

Antivladini slogani

Uzvikujući antivladine slogane, demonstranti su nosili i transparente sa porukama: “Dosta je bilo“, “Povećajte plate, smanjite račune“ i “Siguran dom za sve“.

Na demonstrantskim transparentima su se našle i karikature sa likovima britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) i ministra finansija Rishija Sunaka. prnesi Avaz

Sue Ferns, zamjenica predsjednika TUC-a, obratila se skupu i uputila apel britanskoj vladi za povećanje plaća u Velikoj Britaniji.

Najviši nivo

– Kriza troškova života teško pogađa radnike. Sve ide gore. Ali naša plata ne raste. Računi za energiju buše krovove, sve je skuplje staviti hranu na sto. Morate isprazniti novčanike da biste napunili rezervoare automobila – rekla je Ferns.

U aprilu je inflacija u Engleskoj dostigla najviši nivo u posljednjih 40 godina, dostigavši ​​devet posto, prvenstveno zbog povećanja cijena energije i hrane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh