Svijet

Holandski premijer se izvinio mirovnim snagama iz Srebrenice

Holandska vlada zvanično se danas izvinila holandskim vojnicima koji su poslati u sastav mirovnih snaga Ujedinjenih nacija da brane bh. enklavu Srebrenicu sa nedovoljno oružja i ljudstva da očuvaju mir.

Holandski vojnici nakon povratka iz Srebrenice - AFP

Vojnici, sada veterani, bili su suočeni sa mnogo teže naoružanim snagama bosanskih Srba predvođenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem koje su izvršile masakr nad 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine, u krvoproliću koje je Međunarodni sud označio kao genocid.

Holandski premijer Mark Rutte obratio se danas stotinama veterana holandskog bataljona “Dutchbat III” u vojnoj bazi u centralnoj Holandiji, i rekao im da poslije gotovo 27 godina “neke riječi još nisu izrečene”.

“Danas se izvinjavam u ime holandske vlade svim muškarcima i ženama Dutchbata III. Vama i ljudima koji danas ne mogu biti ovdje. Sa najvećom mogućom zahvalnošću i poštovanjem prema načinu na koji je Dutchbat III pod teškim okolnostima pokušavao da čini dobro, čak i kada to više nije bilo moguće”, rekao je Rutte.

Ceremonija je održana poslije izvještaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu holandskog bataljona. U studiji su date preporuke uključujući i da vlada treba da napravi “kolektivni gest” oko, kako je navedeno, percipiraniog nedostaka priznanja i cijenjenja toga šta su holandski mirovnjaci uradili obzirom na “vanredne okolnosti u kojima je od njih traženo gotovo nemoguće”.

Holandija se dugo bori sa nasljedjem genocida u Srebrenici. Tadašnji premijer Wim Kok podnio je ostavku 2002. kada su u izvještaju oštro kritikovane holandske vlasti zbog toga što su slale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili potrebnog oružja da zaštite blizu 30.000 izbjeglica koji su pobjegli u holandsku bazu u istočnoj Bosni.

Holandski vrhovni sud je 2019. presudio da je ova zemlja djelimično odgovorna za blizu 350 bošnjačkih muškaraca koje su ubile snage VRS-a u genocidu.

Sud je presudio da su holandske mirovne snage evakuisale te muškarce iz svoje vojne baze blizu Srebrenice 13. jula 1995. iako su znale da su ti ljudi u “ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni od snaga bosanskih Srba”.

UN su također kritikovane što nisu odobrile NATO vazdušne udare da podrže lako naoružane holandske vojnike u julu 1995. godine kada su bili napadnuti. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh