Svijet

Amerika u haosu: Zbog rekordnih cijena, 60 posto više vozača ostaje bez goriva na cesti

Još jedan dan, još jedne rekordno visoko cijene goriva. Američki autoklub AAA sada izvještava da se prosječna cijena u Sjedinjenim Američkim Državama popela na 5,016 dolara po galonu.

Gorivo - Twitter

I iako je to tek neznatno povećanje od ponedjeljka, kada je prosjek po prvi put ikada prešao 5 dolara po galonu (3,785 litara), čini se da visoke cijene imaju neobičan utjecaj na vozače.

Konkretno, broj vozača koji su ostali bez goriva i koji su pozvali AAA za pomoć navodno je naglo porastao za 60 posto u posljednjih 6-12 mjeseci u Michiganu, piše Raport.

Tačan razlog skoka ostaje nejasan, ali se nagađa da se neki vozači drže starih navika poput uobičajenog točenja za 20 dolara, bez da provjere količinu koja je sada bitno manja nego prije godinu.

Dok bi vam 20 dolara prošle godine u ovo doba donijelo oko 6,5 galona (24,6 litara) goriva, danas vam ta ista količina donosi samo 4 galona (15,14 litra).

Kao rezultat toga, vozači ne mogu putovati tako daleko i čini se da brojni od njih ostaju bez goriva na svojim putovanjima jer ne gledaju u mjerač, prenosi “Jutarnji list”.

Također je moguće da vozači čekaju do posljednje sekunde da posjete benzinsku, u nadi da će cijene pasti. To je rizično promišljanje s obzirom na to da cijene goriva rastu veći dio godine.

Nažalost, ovo bi moglo imati fatalne rezultate jer je stanica WXYZ razgovarala s policijskim komesarom grada Warrena Williamom Dwyerom koji je primijetio da je motociklist nedavno ostao bez goriva i poginuo u sudaru dok je gurao svoj motocikl.

Iako je i dalje nejasno zašto je motocikl ostao bez goriva, Dwyer je za stanicu rekao da je “vaš život važniji od toga da ostanete bez goriva i poginete”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh