Svijet

AHMETOVIĆ PONOSAN NA ODLUKU NJEMAČKE O SLANJU VOJNIKA U BIH: VAŽNA PREKRETNICA U NAŠOJ BALKANSKOJ POLITICI

Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović pohvalio je odluku Njemačke vlade koja je danas otvorila put za raspoređivanje trupa u okviru mirovne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Adis Ahmetović - Copyright-by-Fionn-Grosse

Naime, Vlada u Berlinu odobrila je raspoređivanje 50 vojnika u okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije, koju je Njemačka napustila krajem 2012.

Odluka, koju još treba usvojiti njemački parlament, bit će na snazi 30. juna 2023. godine.

Rekao je kako ovim korakom “Počinje prekretnica za njemačku ‘balkansku politiku’.

Veoma sam zadovoljan što je savezna vlada danas na sjednici Vlade odlučila da Njemačka ponovo učestvuje u EUFOR Althea. Ova odluka nije samo korekcija kursa iz 2012. (učešće je prekinuto pod bivšom kancelarkom Merkel), već i važna prekretnica u našoj balkanskoj politici – istakao je Ahmetović.

Njemačka je, prema njegovom mišljenju, današnjom odlukom priznala svoju odgovornost za stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini, na cijelom zapadnom Balkanu, a time i u Evropi.

Demokratija i prosperitet se ne mogu razviti ako strah od separatizma i strah od mogućeg novog sukoba određuju svakodnevni društveni život. Sada još malo utiremo put BiH i Zapadnog Balkana da grade budućnost na stabilnim stubovima. Zahvalan sam i pomalo ponosan što sam mogao biti dio ove inicijative zajedno sa mnogim kolegama iz Radne grupe za odbranu i vanjske poslove SPD-a – kazao je Ahmetović. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh