Svijet

Peskov: Rusija je prevelika zemlja da se sankcije protiv nje ne vrate Zapadu kao bumerang

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov govorio je o oštrom utjecaju sankcija na Rusiju kao odgovor na invaziju Vladimira Putina na Ukrajinu, ali je upozorio da će se one na kraju vratiti na ostatak svijeta.

Dmitrij Peskov - Bgnews.me

U intervjuu za Tass objavljenom u utorak, Peskov je rekao da su mjere koje su izolovale rusku ekonomiju od svjetskog finansijskog sistema bile teške, ali sugeriše da one jednostavno guraju Rusiju ka “prijateljskim” zemljama.

“Situacija nije laka, prije se može opisati kao teška u smislu ovog ekonomskog rata bez presedana“, rekao je Peskov, uoči Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu na kojem će se Putin obratiti u petak.

“Ali postoji pozitivna strana, ova situacija gura nas i naše prijateljske zemlje da tražimo nove načine interakcije, nove mehanizme interakcije i nove mehanizme za finansijska poravnanja”, dodao je.

Ubrzo nakon Putinove invazije 24. februara, ruska ekonomija je bila pogođena sankcijama koje su uvele Evropska unija , SAD i njihovi saveznici sa ciljem da ometaju sposobnost Moskve da finansira svoju ratnu mašinu.

Institut za međunarodne finansije (IIF), grupa za bankarski lobi, saopćila je prošle sedmice da će se ruska ekonomija smanjiti za 15 posto ove godine i tri posto sljedeće godine. Proizvodnja u industrijama od avijacije do automobilske industrije je opala. U maju je broj prodatih automobila širom Rusije pao za 83 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Međutim, Rusija je imala koristi od rasta cijena nafte i plina i došlo je do oporavka njene valute, rublje.

S obzirom na to da je EU najavila da će smanjiti kupovinu ruske energije, Bloomberg je u ponedjeljak izvijestio da polovina ruske nafte koja se transportuje brodom sada ide ka Aziji, uglavnom prema Kini i Indiji, koje se nisu pridružile uvođenju sankcija Moskvi.

Peskov je rekao da postoji zaokret od Evrope i SAD i da postoje “novi centri moći na istoku”, koji uključuju “Kinu, Indiju, Indoneziju, Filipine i mnoge, mnoge druge zemlje” i Latinsku Ameriku.

Rekao je da su tokom pandemije koronavirusa “političari u mnogim zemljama napravili ogroman broj grešaka” koje su “otežane ekonomskim ratom koji je pokrenut protiv Rusije”.

“Rusija je prevelika zemlja da se rat protiv nje ne bi vratio da ih proganja kao bumerang”, rekao je on.

“Sada vidimo kako sva ta ograničenja, sankcije koje su uvedene, pogađaju cijene energenata, hrane i tako dalje”, rekao je on, misleći na visoku inflaciju u SAD-u i Evropi, piše Klix.

Na kraju je zaključio da je izbacivanje Rusije iz međunarodnog života “apsolutno uzaludna i suštinski nemoguća stvar”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh