Svijet

Elizabeth R: Mnogima nije jasno zašto slovo R stoji u potpisu britanske kraljice

ELIZABETA II. na britanskom je prijestolju već 70 godina. Proteklog vikenda kraljica je proslavila platinasti jubilej postavši najdugovječniji britanski monarh u povijesti, a stotine tisuća Britanaca i obožavatelja iz cijelog svijeta došle su u London kako bi joj odale počast.

Kraljica Elizabeta - Nezavisne.com

Elizabeta se nakon proslave jubileja naciji obratila pismom u kojemu je izrazila žaljenje jer zbog svog zdravlja nije bila prisutna na svim ceremonijama u sklopu proslave jubileja.

“Duboko sam dirnuta brojem ljudi koji su došli proslaviti moj jubilej. Hvala vam na lijepim željama i svemu što ste učinili za ovu predivnu zabavu”, napisala je, između ostalog, kraljica.

Dokument je potpisala vlastoručno, a mnogi su primijetili da u pojedinim papirima kraljica koristi potpis Elizabeth R. Ovih dana se brojni fanovi pitaju što znači R u njezinom potpisu, budući da početno slovo R nema nijedno njezino ime, kao ni prezime dinastije.

R u potpisu kraljice Elizabete znači regina, odnosno kraljica. Slovo R iza imena koriste svi britanski vladari (kada je u pitanju kralj, R označava kralja, lat. rex). Kraljičin otac George VI. je na početku vladavine koristio dodatak RI (Rex Imperator), budući da je na početku njegove vladavine još uvijek službeno postojalo Britansko Carstvo. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh