Svijet

Ukrajinski novinar pitao Lavrova: Šta ste nam osim žita ukrali?

Ukrajinski novinar iskoristio je posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Ankari kako bi ga suočio s pitanjem o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Sergej Levrov - Hayat

Podsjetimo, Lavrov je jučer boravio u Turskoj na pregovorima o uspostavi sigurnih koridora za ukrajinski izvoz žitarica.

Konferencija za novinare Lavrova i njegovog turskog kolege Mevlüta Çavuşoğlua bližila se kraju, a novinar Muslim Umerov nije mogao postaviti pitanje unatoč ponovljenim pokušajima. Ustao je i izravno se obratio Lavrovu.

“Ja sam s ukrajinske javne televizije, apsolutno želim postaviti pitanje!” rekao je. “Osim žitarica, koju ste još robu ukrali iz Ukrajine i kome ste je prodali?” pitao je Lavrova.

Odgovor Lavrova

Lavrov je, smiješeći se, odgovorio: “Vi Ukrajinci uvijek ste zabrinuti oko toga što možete ukrasti i mislite da svi tako razmišljaju. Naši ciljevi tamo su jasni, želimo spasiti ljude od pritiska neonacističkog režima. Ne ometamo isporuku žita. Da bi žito moglo napustiti luke, gospodin Zelenskij mora dati naredbu, to je sve”, odgovorio je Lavrov.

Umerov je kasnije medijima rekao da je tokom cijele presice držao ruku u zraku kako bi postavio pitanje, ali je shvatio da mu organizatori “ne daju da govori”, pa je odlučio ubaciti se.

“Preuzeo sam rizik da ometam konferenciju za novinare jer cijela Ukrajina čeka odgovor na ovo pitanje”, rekao je.

Turska kaže da je UN-ov plan za izvoz ukrajinskog žita razuman

Turski ministar vanjskih poslova rekao je nakon sastanka s Lavrovom da je UN-ov plan za nastavak izvoza ukrajinskog žita morskim koridorom “razuman” i dodao da treba još razgovarati s Moskvom i Kijevom kako bi se osiguralo da brodovi plove sigurno.

Mevlüta Çavuşoğlu rekao je da je sastanak bio plodonosan i da je iskazana volja za povratkom pregovorima i mogućim prekidom vatre.

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači prekinula je ukrajinski izvoz žitarica preko Crnoga mora, zaprijetivši globalnom prehrambenom krizom. UN je zatražio od dviju strana i susjedne Turske, članice NATO-a, da dogovore koridor za nastavak izvoza.

Dogovor bi mogao uključivati tursku pomorsku pratnju za tankere koji budu kretali iz Odese i drugih ukrajinskih luka, koje blokira ruska mornarica. “Iznesene su razne ideje u vezi s izvozom ukrajinskog žita na tržište, a najnoviji je UN-ov plan za mehanizam koji se može uspostaviti između UN-a, Ukrajine, Rusije i Turske”, rekao je Çavuşoğlu.

“Smatramo to razumnim”, dodao je. “Naravno da ga i Ukrajina i Rusija moraju prihvatiti.”

Lavrov optužuje Ukrajinu

Lavrov je rekao da je na Ukrajini da riješi problem nastavka izvoza žita deminiranjem luka. Dodao je da ruska strana ne mora učiniti ništa jer je već dala potrebna obećanja. “Svakodnevno govorimo da smo spremni zajamčiti sigurnost brodova koji budu kretali iz ukrajinskih luka prema Bosporu, spremni smo to učiniti u suradnji s našim turskim kolegama”, rekao je.

“Da bi se riješio problem, jedino što je potrebno je da Ukrajinci puste brodove iz svojih luka, ili njihovim deminiranjem ili označavanjem sigurnih koridora, ništa više nije potrebno”. Moskva niječe da je odgovorna za međunarodnu prehrambenu krizu i tvrdi da su krive zapadne sankcije Rusiji, piše Index.

Lavrov je rekao da je glavni problem u tome što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij “kategorički odbio” riješiti problem miniranih luka. “Ako su sada promijenili stajalište, tada na našoj strani nema komplikacija, vidjet ćemo kako preliminarni dogovori o kojima smo razgovarali jučer i danas mogu biti provedeni u praksi.”


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh