Svijet

Počelo glasanje o povjerenju Borisu Džonsonu

Za Džonsonov odlazak potrebni su glasovi većine konzervativnih poslanika, njih 180

Boris Johnson - Twitter

Poslanici britanske Konzervativne partije danas glasaju o nepovjerenju svom lideru Borisu Džonsonu (Johnson). Poslanici će glasati od 19 sati, nakon čega će odmah uslijediti prebrojavanje glasova.

Za Džonsonov odlazak potrebni su glasovi većine konzervativnih poslanika, njih 180. Ako se to dogodi, slijede izbori za novo rukovodstvo stranke.

Džonson koji je premijer od 2019, je pod sve većim pritiskom nakon izveštaja o zabavama koje su održavane u premijerskoj rezidenciji u Dauning stritu 10 dok je u ostatku zemlje na snazi bio strogi lockdown zbog pandemije koronavirusa.

Džesi Norman, zvaničnik Ministarstva finansija između 2019. i 2021. godine, posljednji je Torijevac koji je javno pozvao na glasanje o nepovjerenju, pridruživši se sve većem broju onih koji vjeruju da stranka pati zbog Džonsona. Norman je rekao da više ne može da stoji uz premijera.

– Nedavni događaji su razjasnili situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi pod vašim rukovodstvom, ne ostavljajući nikakvu sumnju. Bojim se da ne postoje okolnosti u kojima bih mogao da služim u vladi koju vodite – napisao je Norman u pismu koje je objavio na Twitteru. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh