Svijet

Borrell: Rusija je kriva za nestašice u međunarodnoj trgovini žitaricama, a ne sankcije

Ruski predsjednik Vladimir Putin “treba da okonča svoj rat protiv Ukrajine, dodao je.

Josep Borrell - Twitter

Zbog rata protiv Ukrajine, Rusija je “direktno odgovorna” za nestašice u međunarodnoj trgovini žitaricama, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell), prenosi Anadolu Agency (AA).

– Ruska tekuća blokada ukrajinskih luka sprječava izvoz tona žitarica, poput kukuruza i pšenice, koji su trenutno zaglavljeni u Ukrajini, jednom od glavnih svjetskih proizvođača – naveo je Borelj na Twitteru.

Borelj je istakao da sankcije EU ciljaju na kapacitet Rusije da nastavi rat, a ne na pšenicu, dodajući da su poljoprivredni proizvodi i njihov transport “eksplicitno isključeni” iz sankcija.

– Rusija je direktno odgovorna za svu nestašicu u međunarodnoj trgovini žitaricama i umjesto da prekine svoju agresiju, aktivno nastoji prenijeti odgovornost na međunarodne sankcije. Ovo je dezinformacija – dodao je Borelj.

Borelj je istakao da će blok nastaviti pokazivati solidarnost sa zemljama u rješavanju posljedica rata.

– Ruski predsjednik Vladimir Putin “treba da okonča svoj rat protiv Ukrajine. Teritorijalni integritet Ukrajine mora biti vraćen – istakao je Borelj i dodao da je to u interesu cijelog svijeta.

Prema procjenama UN-a, najmanje 4.183 civila je ubijeno, a 5.014 ranjeno u Ukrajini od početka rata s Rusijom, a vjeruje se da je stvarni broj mnogo veći.

Više od 6,9 miliona ljudi izbjeglo je u druge zemlje, dok je više od 7,7 miliona interno raseljeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh