Svijet

Erdogan razgovarao s Putinom o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima

Erdoan je tom prilikom kazao da postoji potreba za koracima kako bi se minimizirale negativne posljedice rata.

Recep Tayyip Erdogan - Screenshot

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarao je telefonskim putem s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, piše Anadolija.

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije ureda turskog predsjednika, Erdoan i Putin su razgovarali o odnosima Turske i Rusije kao i o regionalnim pitanjima, posebno o rusko-ukrajinskom ratu.

Negativne posljedice
Erdoan je tom prilikom kazao da postoji potreba za koracima kako bi se minimizirale negativne posljedice rata te izgradilo povjerenje ponovnim uspostavljanjem temelja za mir između Rusije i Ukrajine što je prije moguće.

Erdoan je istakao da je, ukoliko se obje strane principijelno dogovore, Turska spremna da se sastane sa Rusijom, Ukrajinom i Ujedinjenim narodima (UN) u Istanbulu i da zauzme ulogu u mogućem posmatračkom mehanizmu.

Dogovorena sporazumom
Kako se navodi u saopćenju, Erdoan je kazao da se u Siriji nastavljaju napadi terorističke organizacije na Tursku i sirijske civile.

Erdoan je još prenio Putinu da na sirijskoj granici s Turskom nije uspostavljena zona očišćena od terorizma duboka 30 kilometara, koja je dogovorena sporazumom iz oktobra 2019. godine te da je prijeko potrebno taj prostor učiniti sigurnim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh